Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Brood van Mook - Boerenlekker

Heerlijke (desem)lekkernijen

Welkom bij Brood van Mook

Mijn overgrootvader Johan opent in 1891 zijn eigen bakkerij en bezorgt zijn brood met de bakkerskar aan huis. Het bakkersvak is mij, Stefan, dan ook met de paplepel ingegoten. De bakkerskar is inmiddels een mini-bieb in onze lunchroom, het brood kun je nu online bestellen via BOER&NLekker, maar onze recepten zijn vaak nog steeds die van mijn overgrootvader. Samen met mijn vrouw Dianne run ik met veel passie Brood van Mook. We maken hier niet alleen authentiek en uniek brood, we zijn ook een fijne leerplek voor mensen voor wie een betaalde baan niet vanzelfsprekend is. Onze producten zijn in de eerste plaats lekker, maar we vinden gezondheid ook belangrijk. Daarom bakken we alles zelf, met eerlijke en pure ingrediënten, gewoon hier uit Brabant. Brood heeft niets voor niets een prominente plaats in de Schijf van Vijf. Het is een belangrijke bron van vezels en vitaminen. Elke dag begin ik met het voeden van mijn desem. Want ook desem heeft voedsel nodig om te groeien en smaakstoffen te produceren. En dat komt heel precies. We zijn een echte slow food bakkerij, onze broden en gebak krijgen veel tijd en aandacht om een uitmuntende smaak te ontwikkelen. Dit maakt ons brood ook beter verteerbaar. Het blijft bijzonder om van mensen te horen dat ze dankzij onze werkwijze weer brood kunnen eten zonder problemen met de spijsvertering.

Onze producten

Vers, eerlijk brood en gebak met de smaak van vakmanschap en historie. En dat proef je! We bereiden ons brood met zuurdesem. Dat past niet alleen in onze jarenlange Bakkerij van Mook traditie, het geeft het brood ook een bijzondere, volle en rijpe smaak. Onze Brabantse Rogge is zo’n heerlijk brood bijvoorbeeld. Mijn grote favoriet is de roggeknar (desem). Smakelijk, voedzaam en gezond. Ik eet hem graag als ontbijt, bij de lunch of op een borrelplank. Combineert lekker met een plakje kaas als beleg, maar ook zonder beleg is het een gezond tussendoortje, een echte energieboost. Naast brood hebben we ook heerlijk banket: haverkoeken, eierkoeken, ontbijtkoek en notenkoek. En wat dacht je van onze worstenbroodjes, smeuïge brownie of chocolade cake? Om je vingers bij af te likken!

Inspiratie & weetjes

Desem: natuurlijke, spontane fermentatie

Bij het maken van desembrood voegen we geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water dat wij dagen laten rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, heet dat met een mooi woord. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere smaak. Desembrood is wat steviger dan gistbrood.

Bewaartip voor je brood

Bewaar je brood in de originele verpakking en vervolgens in een afgesloten schone broodtrommel zonder kruimels en condens. Zo blijft je brood langer zacht en mals. Bewaar je brood niet in de koelkast, want dan veroudert het snel. In de vriezer blijft je brood twee weken goed, daarna droogt het wat uit.

Kom bijkletsen in onze bakkerij

Wij zijn een kleine, open bakkerij. Terwijl jij geniet van een lekker broodje in onze intieme lunchroom, kun je live meekijken in de bakkerij. Pak gerust een puzzelboekje of krant in onze mini-bieb of klets gezellig bij onder het genot van een kop fair trade koffie of thee. Tijd en aandacht, daar houden wij van, dus iedereen is van harte welkom in onze lunchroom voor een praatje of als startpunt voor een wandeling over de Maasdijk. Zien we jou binnenkort ook een keer op vrijdag of zaterdag in onze bakkerij in Maren-Kessel?