fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

De Dobbelhoeve - Boerenlekker

Ultraverse biologische melk & yoghurt

Welkom bij De Dobbelhoeve

Authentiek boeren in een zeer modern jasje. Dat is wat ik, Guus, doe op mijn boerderij De Dobbelhoeve. Mijn vader heeft deze boerderij in Udenhout gekocht, dus toen had de familie tijdelijk twee boerderijen. “Nou hedde een Dobbele Hoeve”, zei mijn opa, waarop de naam Dobbelhoeve is ontstaan. Dobbel past ook goed, want het voelt nog steeds als een gelukkige worp!
Inmiddels ben ik de 6e generatie boer. Hier op deze plek en maken we al ruim 40 jaar biologische melk. Nu op een hele moderne manier. Een voerrobot voert onze koeien en elke koe bepaalt zelf wanneer ze naar de melkrobot gaat voor haar dagelijkse melkbeurten. Onze melkrobot is een heel bijzondere: de melk wordt vanaf de koe zo direct en automatisch verwerkt in de mini-melkfabriek. Vaak zit het al binnen een half uur in het glas. Super duurzaam. Daarmee waren wij de eerste van de hele wereld! Mijn dag begint dan ook achter de computer: kijken of alle koeien gemolken zijn en of er nog dieren zijn die aandacht nodig hebben. Gezonde koeien, dat is een mooi gevoel! Ik kijk er elk jaar weer naar uit als de koeien in het voorjaar naar buiten gaan. Ook het gras maaien in de zomer én als de koeien in het najaar weer lekker op stal komen, blijven voor mij de mooiste momenten van het jaar.

Onze producten

‘Hé papa, dat is jouw melk!’, zeggen mijn kinderen als ze onze melk in een winkel zien. Ik vind het prachtig dat de biologische melk van mijn koeien nu herkenbaar te koop is. Vol trots maken wij hier biologische volle melk, biologische halfvolle melk en biologische volle yoghurt. En echt, ik heb nog geen lekkerdere yoghurt gevonden. Ik eet het graag bij het ontbijt of ’s avonds als dessert. Hij is vol, romig en je weet dus precies waar het vandaan komt. Die moet je proeven!

Inspiratie & weetjes

Kracht van de natuur

Inmiddels ben ik de 6e generatie boer hier op deze plek. Vroeger een gemengd bedrijf met ‘knechten en meiden’, vanwege de grote hoeveelheid werk. Vanaf de jaren 70 is ons boerderij gespecialiseerd in koeien en zijn de varkens, kippen, kalkoenen en paarden langzaam vertrokken. In de jaren 80 zijn mijn ouders overgestapt op een biologische bedrijfsvoering, wat beter bij hen past. Daarmee waren ze hun tijd ver vooruit. Wij geloven in de kracht van de natuur, daarom gebruiken we bijvoorbeeld geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Graslanden vol met kruiden

Onze graslanden zitten vol met kruiden. Dat is goed voor de koeien, die zo een lekker gevarieerd menu krijgen vol vitamines en mineralen. Dat is ook nog eens goed voor de weerstand én geeft een bijzondere smaak aan de melk. Insecten zijn gek op onze bijzondere weides. Door de kruiden, die hele lange wortels hebben, kan de bodem regenwater lang vasthouden en hebben we minder snel last van droogte. Duurzaam he?!

Vrolijke, bonte boel

Op onze boerderij hebben we vijf koeienfamilies: Atje, Aukje, Kitty, Moevhcen en Cootje. Elke familie heeft een eigen karakter. We hebben verschillende koeienrassen door elkaar, dus het is een vrolijke, bonte boel. Mijn koeien zijn gemiddeld 7 jaar en dat is best oud. We doen er dan ook alles aan om onze koeien zo goed mogelijk te verzorgen. Een mooie inclusieve club dames, met elk een eigen karakter.