fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

De Stoerderij - Boerenlekker

Verse buffelmelk en paneer

Welkom bij De Stoerderij

In 2010 besloot ik, Arjan, de inmiddels vervallen boerderij van mijn ouders nieuw leven in te blazen. En niet zomaar een boerderij, maar De Stoerderij, met stoere waterbuffels. Inmiddels heb ik hier samen met mijn vrouw Lieke en onze kinderen Fier en Timber een familiekudde waterbuffels. Wij werken volgens ons eigen keurmerk ‘keurig merk’. Onze dieren lopen het hele jaar door in het weiland, kunnen lekker badderen in de modderpoel en zijn grotendeels grasgevoerd. We gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en alle kalfjes blijven minimaal 3 maanden bij de eigen moeder. Waterbuffels zijn eigenwijs, nieuwsgierig maar ook stressgevoelig. Onze knuffelkont Doerak is mijn favoriet. Zij kwam hier 13 jaar geleden als kalfje. Als ik een excursie geef komt ze altijd naar het draad toe, even lekker knuffelen. Waar ik elk jaar naar uitkijk? Dat is de babyboom van juli tot en met september, wanneer de meeste kalfjes geboren worden. Met veel plezier melk ik elke dag onze waterbuffels. Onze verse buffelmelk verwerken we tot de lekkerste producten, zoals stoere yoghurt, ijs, paneer en mozzarella en ook het vlees van onze stoere stieren is te koop. Als ik dan ’s avonds samen met mijn gezin aan een glas stoere melk zit, denk ik toch altijd weer ‘wat maken die waterbuffels toch verdomd lekkere producten.’

Onze producten

Stoere melk, en geen stierenmelk zoals een van de klanten dacht. Stoere, gepasteuriseerde melk van echte waterbuffels. Buffelmelk kent een unieke samenstelling. Erg romig door het vetpercentage van 8 tot 10 procent, met lekker veel eiwit en calcium. Super voedzaam dus. Door de compleet andere samenstelling kunnen zelfs mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie buffelmelk vaak wel verdragen. Kortom: deze stoere melk moet je echt eens proeven.

Onze stoere paneer, ook wel bekend als panir, is een indiase kaas die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als vleesvervanger. Natuurlijk gemaakt van stoere waterbuffelmelk en gestremd met citroenzuur. Paneer kun je in blokjes snijden, lekker kruiden en vervolgens bakken of frituren. Handig, want paneer behoudt zijn structuur bij verhitting. Paneer heeft een lichte smaak, een beetje vergelijkbaar met halloumi. Hierdoor is onze stoere paneer heel lekker te combineren met verschillende ingrediënten.

Inspiratie & weetjes

Stoere waterbuffels

Waterbuffels zijn de Harley Davidson’s onder de runderen. Stoere dieren, die het hele jaar door buiten kunnen zijn met prachtige hoorns, schuin naar achteren gericht. Waterbuffels zijn rustig, mak en vriendelijk. Het gematigde Nederlandse klimaat is perfect voor de waterbuffels, die overigens ook heel goed tegen warmte én kou kunnen. Hun naam danken ze aan hun favoriete bezigheid: in het water liggen om af te koelen. Een waterbuffel is een rund, maar aanzienlijk anders dan een koe. Ze geven niet zoveel melk, maar die melk zit wel boordevol voedingsstoffen. De buffel staat nog heel dicht bij de natuur, zijn nagenoeg nooit ziek, maar wel wat gevoeliger voor stress. Het leren melken is dan ook best een hele uitdaging, die onze buffels hier op De Stoerderij inmiddels gelukkig goed onder de knie hebben.

Natuurinclusieve boerderij

Onze jonge waterbuffels grazen op de natuurgronden van Staatsbosbeheer. Onze stoere dieren weten wel raad met het natuurland, wat voor andere dieren vaak niet genoeg voedingsstoffen bevat. Onze buffels zijn gek op natte graslandspercelen en helpen zo ook nog eens om de juiste grassen en kruidensoorten te behouden op deze natuurgronden. Met onze natuurinclusieve werkwijze zijn we zelfs aangewezen als inspiratiebedrijf Natuurinclusieve Landbouw door de provincie Brabant en daar zijn we best een beetje trots op!

Kom zelf kijken

Graag laten we jou onze stoere waterbuffels zien. Je bent van harte welkom voor een groepsexcursie op maat, een privétour of onze maandelijkse Tour de Stoer op zondag. Natuurlijk kun je buffels zien, proeven van al het lekkers van buffelmelk en met een beetje geluk zelfs met een ouderwets potje ‘knuffel de buffel’! Bekijk de mogelijkheden op onze website.