fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Den Eelder Zuivelboerderij - Boerenlekker

De lekkerste toetjes

Welkom bij Den Eelder Zuivelboerderij

In 1983 kwamen mijn ouders Ernst en Jacomine op onze boerderij terecht. Door de klei is de grond hier alleen geschikt om gras te telen, ezelaars-grond noemen boeren dat. Daar komt onze naam Den Eelder, afgeleid uit eeldertjes, in de volksmond de naam voor ezeltjes. Inmiddels werken mijn broer Gerben en ik, Willem, met heel veel plezier mee in ons familiebedrijf om de lekkerste echt ambachtelijke boerenzuivel te maken. En dat doen we helemaal in eigen beheer. Van het gras telen dat onze koeien eten tot aan de zuivel in het pak. Gerben is de man van de koeien, ik houd mij bezig met de zuivel. Al was ik eigenlijk helemaal niet van plan om op de boerderij te komen. Ik heb de kunstacademie gedaan. Maar toch kan ik juist daardoor wel een echte verbinder zijn tussen ons als boeren en jou als consument. Ik heb tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Want zeg nou zelf, de dag samen met mijn vrouw en zoon beginnen met een glas huisgemaakte boeren karnemelk is toch het mooiste dat er is?!

Onze producten

Wij maken misschien wel de lekkerste toetjes van Nederland! Je kunt bij ons terecht voor boeren vanillevla, boeren roomyoghurt, boeren karnemelk, boeren chocoladevla, boeren vanilleyoghurt, boeren volle melk, gekarnde roomboter, geitenboter, geitenmelk, geiten karnemelk en geitenyoghurt. De geitenproducten komen van de geitenboerderij van mijn oom, hier vlakbij. Elk zuivelproduct heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Onze vanillevla wordt bijvoorbeeld nog op de ouderwetse manier gekookt en wij gebruiken alleen maar natuurlijke ingrediënten. Zo heeft elk product zijn eigen eigenschappen, wat het extra lekker maakt. Mijn persoonlijke favoriet is de boeren karnemelk, die we nog op de ouderwetse manier karnen. Fris, ambachtelijk en heerlijk bij een schaaltje yoghurt als ontbijt. Ik kan er geen genoeg van krijgen!

Inspiratie & weetjes

Natuurlijke ingrediënten, ambachtelijke bereiding

De melk bij komt ons zo vanuit de koeienstal onze zuivelbereidingsruimte in. We proberen de melk zo puur mogelijk te verwerken tot allerlei verschillende oer-Hollandse zuivelproducten. Daarom gebruiken we ook alleen maar natuurlijke ingrediënten. De bereiding van onze zuivel is eigenlijk net als hoe het vroeger ging. We doen het alleen iets moderner, groter en hygiënischer. Onze authentieke bereiding kost iets meer, in ruimte en in euro’s, maar het levert zoveel op in smaak, dat zal je merken!

Onze koeien bepalen zelf hun dagindeling

Onze koeien bepalen zelf of ze liggen, lopen, eten en zelfs wanneer ze gemolken worden. ’s Zomers lopen de koeien lekker in de wei. In de stal hebben wij borstels hangen waar de dames mee kunnen spelen en zich kunnen borstelen. Als ze die gebruiken zijn ze ontzettend vrolijk. Al onze koeien zijn even speciaal, ze herkennen Gerben allemaal. Wist je dat elke koe haar eigen karakter heeft? Daar passen wij ons op aan, want we leggen onze koeien graag in de watten.

Groene stroom van koeienpoep

Onze boerderij en zuivelmakerij zijn bijna helemaal zelfvoorzienend, onder andere dankzij onze zonnepanelen. Al sinds 2012 hebben we een mestvergistingsinstallatie op onze boerderij. Dat is een installatie die het methaangas uit mest omzet in groene stroom en warmte. Methaangas is een broeikasgas wat in de poep van koeien zit. Doordat we dit gas nu opvangen hebben we ongeveer 20% minder uitstoot en produceren we groene energie. Een echte boeren win-win situatie dus!