fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Geiten Melk Maasdriel - Boerenlekker

De duurzaamste geitenboerderij van het land

Welkom bij Geiten Melk Maasdriel

Italië en Oostenrijk: dat is waar Peter en Anja uit Velddriel de inspiratie voor hun bedrijfsvoering vandaan haalden. Want zoals de boeren in de bergen hun eigen producten maken en vermarkten, zo moet dat toch ook in Nederland kunnen? “Om rendabel te blijven, moesten we een paar jaar geleden eigenlijk flink groeien. Maar in ons hart wilden we dit niet. Daarom ontwikkelden we een nieuw concept gebaseerd op drie pijlers: een zo hoog mogelijk niveau van dierenwelzijn creëren, zo veel mogelijk doen voor onze eigen mensen en zo veel mogelijk doen voor ons milieu en onze omgeving. Vooruitstrevend zijn met een kleinschalig concept was ons doel.” En zo ontstond Geiten Melk Maasdriel, een MVD (maatlat duurzame veehouderij) gecertificeerde geitenboerderij. Peter en bedrijfsleider Stefan zijn hier dagelijks te vinden, terwijl vliegende keep Anja naast haar baan buiten de deur kan bijspringen wanneer nodig.

Met 700 geiten is het bedrijf in hun sector klein te noemen. En wat het nog meer uniek maakt? Alle geiten worden in een grote groep gehouden. Dit geeft de dieren bewegingsvrijheid en zorgt voor een natuurlijke hiërarchie. Het resultaat is rust in de stal, die meerdere keren per dag met vers stro wordt ingestrooid. “Als je de stal binnenkomt, verwachten mensen een hoop rumoer. Maar het tegengestelde is waar: een geit die het naar zijn zin heeft, hoor je niet mekkeren,” vertelt Peter.

Onze producten

Vanuit deze rust produceren de geiten heerlijke melk, waarvan Peter en Anja kazen maken die ze onder de naam Félize aanbieden. Dit is een verbastering uit het Italiaans die staat voor ‘zonnig en geluk brengend’. “We krijgen wel eens de vraag waarom er zo weinig ingrediënten op het etiket staan. Maar wist je dat er maar vier ingrediënten nodig zijn om onze heerlijke kaas te maken? Melk, zuursel, stremsel en zout. Een oer-Hollands gezond product; natuurlijk, puur en lekker!”

Inspiratie & weetjes

Zorg voor de omgeving en het milieu

“Lokaal geproduceerd voedsel vinden we belangrijk. Niet alleen voor de consument, maar ook voor onze geiten. Het gras, waar de geiten gek op zijn, groeit in ons mooie rivierengebied tussen de Maas, Waal en Lek. Voor meer dan 85% halen we hun ruwvoer uit een straal van niet meer dan 30 km rondom ons bedrijf. Ook is ons bedrijf energieneutraal en wij gebruiken geen fossiele brandstoffen op de boerderij; al onze machines zijn 100% elektrisch!”

Duurzame melkproductie

“De geiten op onze boerderij krijgen niet elk jaar een lammetje; het zijn zogenaamde duurmelk geiten. Dit betekent dat hun melkproductie niet het hele jaar door constant is, maar met de seizoenen meebeweegt. In de late herfst, winter en het vroege voorjaar geven ze iets minder melk. Op deze manier kunnen ze wel twee tot vier jaar achter elkaar melk geven. En ze worden wel 10 tot 15 jaar oud.”

Ochtendgloren

‘Machtig mooi’ vindt Peter het om ’s ochtends vroeg, vooral in het voorjaar en de zomer, vanuit de stal de zon te zien opkomen. Maar dan bedoelen we ook écht vroeg: om 4.30 uur beginnen ze al met melken. De zijwanden van de stal kunnen helemaal open, waardoor de zonsopkomst goed te zien is. Tijd voor een nieuwe dag op deze duurzame geitenhouderij!