fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Korenmolen de Lelie - Boerenlekker

Meelproducten en bakmixen

Welkom bij de Lelie

Heb je ‘m wel eens zien draaien? Onze Etten-Leurse Korenmolen De Lelie? Oorspronkelijk was deze molen in 1801 een schorsmolen om de leerlooierijen in Leur van gemaalde eikenschors te voorzien, voor het looien van het leer. De Leerlooierijen stonden waar nu de wijk de Schoenmakershoek is.

Nadat de leerlooiers waren verdwenen, werd de molen omgebouwd tot korenmolen. In zijn lange bestaan kreeg de molen tweemaal te maken met een heftige brand en na de tweede brand in 1937 is de molen afgebroken. Toen bleef er een stomp over waar het malen van graan verder plaats vond op elektriciteit. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de molen helemaal herbouwd tot de molen zoals hij nu is. Elke dag werken we hier met een betrokken team van vrijwilligers aan de lekkerste graanproducten. De inkomsten komen geheel ten goede aan het tot in stand houden van de molen. De productie van graan tot meel is een oud en ambachtelijk proces wat veel kennis en ervaring vereist van de molenaar. Wij leiden ook nieuwe molenaars op volgens de normen van het Gilde van Vrijwillige Molenaars om hen dit ambachtelijke vak te leren. Door de directe samenwerking met de boer en de consument/bakker ontstaan de lekkerste producten die ons motto “Van Akker tot Bakker” bevestigen.

Onze producten

Onze molen maalt op de wind tussen de molenstenen o.a. biologisch geteeld tarwe van Jack Verhulst van de Hillekenshoeve uit Etten-Leur tot meel. Ook halen wij via de buil (zeef) de tarwebloem en speltbloem op een traditionele wijze uit het tarwe/spelt meel. Waardoor deze bloem zijn kenmerken blijft behouden. Het meel en bloem is de basis voor bijna alle recepten. Dit zijn o.a. de bakmixen en broodmixen als ‘Lelie’s Trots’ en ‘Lelie’s Mix’. En natuurlijk ons meest verkochte product de volkoren pannenkoekenmix! Je zou ze eens moeten proeven en je wilt nooit meer anders!

Inspiratie & weetjes

Bezoek de Lelie

Stichting Molen De Lelie stelt zich ten doel om de nieuwe opgebouwde molen aan de Leurse haven zoveel mogelijk te laten draaien en de werkende molen open te stellen voor het publiek.

Wil je de korenmolen bezoeken en of heb je vragen over onze producten? De Lelie is elke woensdag en zaterdag te bezoeken tussen 12.00 en 16.00 uur.

Receptideeën en tips

Met onze natuurlijke producten bak je thuis zelf de lekkerste broden, appeltaart, cake, koeken, pizzabodems en pannenkoeken. Op www.korenmolendelelie.nl vind je een aantal recepten om uit te proberen!  Ook vind je hier veel tips om je bakvragen of bak problemen het hoofd te bieden. Denk bijvoorbeeld aan het brood dat niet wil rijzen of droog wordt.

Ook vindt u op onze website alle informatie over de geschiedenis en de vrijwilligers van de molen.