fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Molen de Zwaan - Boerenlekker

Smaakvolle meelproducten en bakmixen

Welkom bij Molen de Zwaan

In 1964 is Molen de Zwaan in Vinkel verkocht en geëxporteerd naar Holland, in het Amerikaanse Michigan. Tijdens de derde helft in de kantine van de voetbalclub concludeerden een aantal inwoners van Vinkel dat het tijd werd voor een nieuwe molen. Helaas, de molen uit Amerika was niet te koop. Daarom is er jarenlang geld verzameld om in 2020 eindelijk de splinternieuwe Molen De Zwaan te openen. Uiteraard op basis van de technieken en maten van zijn gelijknamige voorganger. “Een molen in beweging krijgen puur op natuurkracht, door de wind aangedragen. Dat je dat vak kunt beoefenen. En dat dan ook nog de bakkers en onze thuisbakkers tevreden zijn met het meel. Dat is toch wel het mooiste van ons vak als molenaar”, vertelt Frans, een van onze vijf enthousiaste molenaars. De lokaal geteelde granen in een nieuwerwetse molen, op de 400 jaar oude technieken leveren prachtige, authentieke en smaakvolle meelproducten en bakmixen op.

Onze producten

Je kunt bij ons terecht voor (volkoren) tarwebloem, (volkoren) roggebloem, (volkoren) speltbloem en vijf bakmixen. Onze granen groeien in en rond Vinkel. Na het malen verpakken we onze meelproducten. De gemalen producten zijn vol van smaak. Een genot voor (thuis)bakkers! Roggebloem is de perfecte smaakmaker, al met 25 gram in een brood krijg je een nog lekkerdere smaak en blijft het brood langer vers. Speltbloem geeft heerlijk glutenarm brood. Tarwebloem is naast de basis voor brood ook het belangrijkste ingrediënt voor onze speciaalmixen. Van onze bloem, wat is aangevuld met kruiden en bakpoeder, kun je thuis zelf heerlijke kruidkoek, kaneelkoek, zanddeeg of molenaarscake maken. In de appeltaartmix vind je speltbloem, zodat je zo’n lekkere stevige korst op je appeltaart krijgt. Om je vingers bij op te eten!

Inspiratie & weetjes

Zo werkt de molen

Als er met windkracht 3 á 4 voldoende wind staat gaat de molenaar aan de slag. Na het opzeilen en de molen in de juiste richting draaien, recht op de wind, kan het malen starten. Het graan valt tussen twee molenstenen, die het tot meel malen. De onderste steen ligt stil, de bovenste steen draait rond en is aangedreven met behulp van windkracht. Vervolgens builen we molenaars het meel, dit is het zeven van meel tot bloem, gries en zemelen. Het bloem verpakken we vervolgens in authentieke papieren zakken.

Kom zelf kijken bij de molen

Van woensdag tot en met zondag is onze molen geopend. De winkel bij onze molen, waar wij je erg graag helpen aan onze lekkere meelproducten óf een heerlijke kopje koffie met gebak is open van maandag tot en met vrijdag en op zondag. Meer informatie vind je op onze website. Van harte welkom!