fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Boerenknolselderijsoep - Boerenlekker

Boerenknolselderijsoep

De knolselderij is een oer-Hollandse groente. De knolselderij is weer helemaal terug van weg geweest, op dit moment zelfs de hipste vergeten groente. De naam zegt het al; knolselderij is de knol van de snelderijplant. Knolselderij kun je rauw, gekookt of zelfs gefrituurd eten. Je vindt knolselderij vaak terug in puree of als basis voor sauzen en soepen. En als je deze boerenknolselderijsoep geproefd hebt weet je ook waarom: knolselderij heeft een bijzonder aardse, diepe smaak. Dat smaakt naar meer!

Ingrediënten voor 2 personen

1 knolselderij
2 teentjes knoflook
2 uien
4 takjes tijm
3 theelepels kippenbouillon
50 gram roomboter
scheutje koolzaadolie
1 handje walnoten
4 plakken katenspek

500 ml water
peper
zout
Eventueel: gerookte paprikapoeder

Snijden

  • Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van 2 bij 2 centimeter.
  • Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
  • Haal de tijmblaadjes van de takjes en hak deze fijn.
  • Hak de walnoten in kleine stukjes.

Bakken

  • Doe de roomboter en koolzaadolie in een soeppan en laat heet worden.
  • Doe de ui, knoflook en tijm in de pan en fruit deze kort zonder dat ze verkleuren.
  • Voeg de blokjes knolselderij toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Nu kunnen het water en de kippenbouillon bij het mengsel. Breng het water aan de kook en laat het knolselderijmengsel 15 minuten koken tot de knol zachter is.

Garen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de plakken spek naast elkaar op het bakpapier en dek de bovenkant af met bakpapier. Zet het spek 8 tot 10 minuten in de oven, tot de spek krokant is.
  • Versnipper de krokante katenspek.

Garneren

  • Pureer de knolselderijsoep met een staafmixer of blender tot alles glad is.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soepen in kommen.
  • Garneer met de versnipperde katenspek en fijngehakte walnoten en voeg eventueel nog gerookte paprikapoeder en olie toe.
  • Eet smakelijk!