fbpx
Scan de QR code met je mobiele telefoon en download de app

Witte asperges, vers van het land - Boerenlekker

Witte asperges, vers van het land

Asperges, niet voor niets ook wel het witte goud. Als eerste steken deze smaakvolle groentes in de lente hun koppen boven de grond. Een rijke, unieke en volle smaak, natuurlijk op zijn lekkerst direct van onze aspergeboer Gilbert Sweep van De Santspuy!

Witte asperges hebben een unieke, licht zoetige en nootachtige smaak en een stevige, knapperige structuur. Als je dat witte goud eenmaal proeft snap je ook waarom er jaarlijks bussen vol bezoekers bij Gilbert deze delicatesse komen proeven!

Bestel eenvoudig online en haal jouw verse, knapperige asperges op bij een afhaalpunt in de buurt. Bestel voor woensdag 23.30 uur en geniet op vrijdag al van deze heerlijke delicatesse.

Aspergeseizoen in het voorjaar

Asperges zijn echte seizoensgroentes, die je meestal in april, mei en juni vers van het land kunt eten. Traditioneel gezien duurt het aspergeseizoen van eind april tot en met 24 juni, de feestdag van Sint Jan. Sommige mensen vieren het einde van het seizoen dan ook traditioneel met de laatste Sint Jans asperges. De start van het seizoen is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij een vroege lente, dus al veel warm weer, groeien de asperges harder en kunnen zelfs begin april al oogstbaar zijn.

De rijke geschiedenis van de asperge

We zijn niet de enige generatie die van asperges geniet. Het schijnt dat de asperge 5.000 jaar geleden al in Mesopotamië, wat nu Irak en Iran is, al bekend was. De witte asperge was daar niet alleen een groente, maar werd ook gebruikt als geneeskrachtig kruid en zelfs als versiering. Ook in 4.000 jaar oude muurtekeningen op de Pyramides in Egypte zijn er asperges te vinden, die de farao’s kregen als offergave. Het waren uiteindelijk de Romeinen die het witte goud vanuit Egypte naar Europa brachten. Al aten in de Middeleeuwen alleen de adel en rijke kooplieden deze bijzondere groente. Het duurde nog tot de 19e eeuw tot de witte asperge ook in Nederland populair werd. En met succes: inmiddels zijn onze Nederlandse aspergeboeren wereldwijd de grootste producent van asperges!

Aspergeplant blijft 10 jaar groeien

Asperges telen is een intensief proces, waar veel arbeid én vakmeesterschap voor nodig is. In maart plant Gilbert de wortelstokken, ook wel de aspergeklauwen, in ruggen op het land. Op ongeveer 25 tot 30 centimeter van elkaar in een mooi bed van aarde. De asperges groeien het eerste jaar uit tot hoge groene planten. De aspergewortels hebben een jaar nodig om genoeg energie en voeding te krijgen. Het eerste jaar kan Gilbert nog niet oogsten, wel haalt Gilbert het loof van de asperges, zodat de asperges ondergronds goed groeien. De ideale temperatuur in de ruggen is 15 tot 20°C. Gilbert heeft zijn asperges daarom in het tweede jaar onder folie, zodat het lekker warm blijft, want daar houden de asperges van. Wist je ook dat deze aspergeplant hier gerust 10 jaar blijft groeien en per seizoen wel 10 tot 15 asperges kan geven? In jaar twee kan Gilbert al wat oogsten. Bewust wat minder, want de wortels zijn nog niet sterk. Voor het oogsten gaat de folie eraf en er daarna weer op. Volop oogsten kan vanaf het derde tot het elfde groeijaar. Asperges zijn een van de snelstgroeiende groentes. Bij een temperatuur van 25 tot 30 graden groeit een asperge op zijn hardst. Ze kunnen dan maar liefst vijf centimeter per dag groeien! Na het oogsten wast, schilt en verpakt Gilbert de asperges voor je en zorgt dat ze in jouw BOER&NLekker pakket bij het ophaalpunt in jouw buurt komen!

Zo bewaar je verse asperges

Bewaar jouw verse asperges bij voorkeur in de groentelade van je koelkast bij een temperatuur van 4 á 5 °C. Je kunt je asperges eventueel eerst nog even in een vochtige theedoek of keukenpapier wikkelen. Zo blijven ze lekker vochtig en drogen niet uit. Staand bewaren in een bak met water kan ook, maar zorg dan wel dat alleen de onderkant in het water staat en de kop van de asperges niet. Bewaar je witte asperges nooit in plastic zakken of bakjes. Dit kan gaan condenseren, waardoor je asperges sneller bederven. Je asperges zijn het lekkerst als je deze binnen twee á drie dagen na de oogst eet. Grappig weetje: als je twee verse asperges tegen elkaar aanwrijft hoor je een piepend geluid. Dat zijn de cellulosevezels in de stengel die je hoort trillen.

Tip: vries asperges in

Je kunt asperges ook invriezen, zodat je hier ook na het aspergeseizoen nog van kunt genieten. Aspergeboerin Loes Sweep van De Santspuy legt je graag even uit hoe. “Schil je asperges goed. Na het wassen doe je de asperges rauw in de diepvries, in de portie die je voor een maaltijd nodig hebt. Voor het bereiden breng je water aan de kook en doe je de bevroren asperges in het kokende water. Water weer even aan de kook brengen, 7 minuten garen en dan zijn je bewaarde asperges klaar.” Tip: je kunt de asperges op dezelfde manier ook in stukken invriezen, zodat je ze makkelijk in kleine porties weer kunt gebruiken in sauzen of soepen.

De kooktips van aspergeboer Gilbert Sweep

“Het goed koken van asperges is gruwelijk belangrijk voor een optimale smaak. Maar wees gerust, asperges zijn makkelijk te koken”, aldus onze aspergeboer Gilbert van De Santspuy.

Zijn kooktips voor jouw verse, witte asperges:

  • Schil de asperges. De kop, dus de eerste 2,5 á 3 centimeter hoef je niet te schillen, die is al hartstikke mals. Schil de asperges onder de kop, ga daarbij twee keer met de dunschiller de hele asperge langs. Of nog handiger: koop de asperges van De Santspuy, die alvast voor je geschild zijn.
  • Vul een platte plan, waar de asperges liggend in passen, met water. Bij het staand koken van asperges stijgt de warme lucht op en kook je de kop van de asperges, wat juist het lekkerste is, snel te lang.
  • Breng water aan de kook.
  • Leg de asperges in het kokende water en breng het water weer aan de kook.
  • Kook de asperges 3,5 tot 4 minuten.
  • Haal de pan van de warmtebron af en laat de asperges 12 tot 15 minuten nagaren in het warme water.
  • Als je de asperges vervolgens uit de pan haalt, veren de asperges aan de uiteinden nog wat, maar hangen niet slap om je vork heen. Zo heb je de perfect bite en álle aroma’s van jouw asperges.

Eet smakelijk!

Bereidingstips voor je asperges

Je kunt witte asperges naast koken ook stomen.

Dat gaat als volgt:

  • Schil de asperges, met de dunschiller of een speciale aspergeschiller, op de kop (de eerste 2,5 á 3 centimeter) na.
  • Vul de stoompan met water en breng het aan de kook.
  • Leg jouw asperges in de kookpan en stoom deze ongeveer tien tot vijftien minuten. Houd bij dunne asperges een kortere kooktijd aan, dikke asperges kun je wat langer koken.
  • Serveer de asperges bijvoorbeeld met roomsaus of Gilbert favoriet: met verse krieltjes, scharrelei, verse peterselie, verse ham en een Hollandaise saus. Dat wordt smullen! Ohja, schrik niet, want na het eten van asperges kan je urine naar asperge ruiken. Dat komt door de afbraak van een stof die in de asperge zit: asparaguszuur.

De Santspuy, dé aspergetelers van BOER&NLekker

Samen met zijn vrouw en zoon heeft boer Gilbert Sweep van De Santspuy koeien, asperges én een wijngaard. Een echt duurzaam kringloopbedrijf dus. “De mest van de koeien gaat over het land van de asperges en de koeien eten vervolgens weer de resten van de asperges. Dit levert prachtig smakelijke asperges en een zeer goede melkkwaliteit op. Zo proberen we zo circulair en duurzaam mogelijk te werken”, legt Gilbert uit.